run
2013_04_05_10_25_02.png

 

________________________

Kontakt:

stevia@stevia.eu.sk

 


 

Sledujte nás:

Všeobecné informácie o stévii ako takej

Stévia, tiež známa ako "sladký list" alebo "cukrový list", má svoje opodstatnené použitie pre naše zdravie a môžete ho zaradiť do svojej diéty. V nasledovných riadkoch sa pokúsime priblížiť všeobecné použitie stévie v oblasti zdravej výživy.

Upozornenie! Tieto zdravotné tvrdenia sa netýkajú produktov, ktoré sú v iných sekciách tejto domény. Tieto informácie hovoria o všeobecných účinkoch Stévie cukrovej, o ktorých sa dočítate v encyklopédiách a náučnej literatúre.

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ chce spotrebiteľ presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny treba pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!

Znížte denný prísun cukru

Milióny japoncov používali stéviu viac než 30 rokov a nie sú známe žiadne škodlivé účinky, ako by mohli rôzne cukrárenské spoločnosti tvrdiť. No, všetci však poznáme, aké sú účinky bežného cukru...

Výťažok stévie je termostabilný, pH-stabilný a nefermentuje.

Primárne využitie

Obezita

Keďže toto prírodné sladidlo nemá žiadne kalórie, je perfektným pomocníkom pre chudnutie, a tak pomáha riešiť častý problém obezity. Ak máte radi sladké, ale nechcete jesť príliš kalorické jedlá, stévia je to práve pre vás.

Najnovšie výskumy

Prevencia pred cukrovkou

Stévia sa doslova odporúča ako sladidlo pre diabetikov a ďalších ľudí, ktorí majú karbohydrátovú diétu.

Štúdie ukazujú, že stévia zlepšuje citlivosť na inzulín, a dokonca podporuje ďalšiu produkciu inzulínu, čím pomáha zvrátiť cukrovku a metabolický syndróm (Dyrskog SE, Jeppesen PB, Colombo M, Abudula R, Hermansen K (September 2005) "Preventive effects of a soy-based diet supplemented with stevioside on the development of the metabolic syndrome and type 2 diabetes in Zucker diabetic fatty rats".).

Schopnosť znižovať chuť na cukor

Oproti umelým sladidlám, stévia má schopnosť odúčať od závislosti na cukre. Túto zázračnú schopnosť ocenia práve ľudia, ktorí milujú sladké a chcú sa svojich nezdravých nerestí zbaviť.

Zníženie podielu cukru v potravinách

Džem, koláče, múčniky, sirupy, ale aj obyčajné sladenie čaju... Tu všade môžete použiť stéviu. Môžete si do čaju dať napríklad 1 lyžičku cukru a 1 "lyžičku" stévie. Predstavivosti sa v tomto prípade medze nekladú. Nemusíte len jemne obmedziť cukor, napr. na 1/2, ale môžete ho aj úplne vyradiť z jedálničku.

Odporúča sa na úplnú náhradu umelých sladidiel

Nepoužívajte umelé sladidlá. Stévia je prírodné sladidlo.

Niekoľko ďalších pozitívnych použití a vplyvov na ľudský organizmus

  • Revitalizujúce účinky na beta bunky v pankrease
  • Podporuje produkciu inzulínu - vhodné pre diabetikov a pre ľudí s metabolickým syndrómom
  • Pozitívne účinky na hyperglykémiu (vysoká hladina cukru v krvi)
  • Pozitívne účinky na hypertenziu (vysoký krvný tlak)
  • Protizápalové účinky (napr. dezinfekcia kloktaním)
  • Protinádorové účinky
  • Účinky proti hnačke
  • Močopudné účinky
  • Učinky povzbudzujúce imunitu

 

Bližšie informácie: http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia#Health_and_safety

Potravinársky priemysel

V potravinárstve je využitie Stévie veľmi široké. 
Stévia používa ako sladidlo pri výrobe rôznych alkoholických i nealkoholických nápojov, žuvačiek, rôznych cukrárenskych a konzervárenských výrobkov.
Pre svoje antiseptické vlastnosti a schopnosť ustálenej sladkosti aj pri vysokých teplotách je Stévia vysoko cenená ako náhrada umelých sladidiel a cukru, a to prakticky vo všetkých druhoch potravín na výrobu alkoholických a nealkoholických nápojov mliekarenské výrobky (jogurty, zmrzliny, sušené mlieko) na konzervovanie pekárenské a cukrárenské výrobky (steviozidy sú stabilné aj pri vysokých teplotách)
čokoláda, žuvačky.

Kozmetický priemysel

Koža

Vodný extrakt Stévie je skvelým prostriedkom na ošetrovanie kože ako pleťová voda. Dokáže zničiť baktérie, ktoré vyvolávajú zápaly a tvorbu akné. Zmäkčuje pokožku, tonizuje, zastavuje vznik vrások a znižuje výskyt rôznych zápalov. Do pohára vody 1dcl stačí nakvapkať 10 kvapiek tmavého extraktu a pleť potierať vatovým tampónom.
Pre antibakteriálne účinky je výborným pomocníkom pri ochoreniach kože, napr. ekzémoch, rôznych dermatitídach, hojení drobných rán a jaziev, a pod. Má upokojujúce účinky na pokožku pri poštípaní alebo bodnutí hmyzom.

Zuby a ústna dutina

V oblasti kozmetiky je extrakt zo Stévie v využívaný ako súčasť zubných pást a ústnych vôd. Stévia rebaudiana dokáže ničiť množstvo nebezpečných baktérii ústnej mikroflóry. Nepotrebujeme na to chemikálie. Výrazne obmedzuje tvorbu zubného povlaku a zubného kameňa, predovšetkým u detí. Zamedzuje tvorbe kvasných procesov v ústach, obmedzuje zápaly ďasien a nepríjemný zápach z úst. Stévia má antibakteriálne a protivírusové účinky nielen v dutine ústnej, ale priaznivo pôsobí aj v rôznych bakteriálnych a vírusových infekciách, napr. zápaly ďasien, afty alebo paradontóza. Potrebujeme na to cca 15-20 kvapiek extraktu ViaStevia nakvapkať do pohára vody (1dcl) a s týmto roztokom vypláchneme ústa alebo kloktáme.

Vlasy

Stéviu ako extrakt je možné použiť aj ako vlasovú vodu či tonikum. Spomaľuje proces šedivenia, znižuje tvorbu lupín, zlepšuje stav vlasovej pokožky a lesk vlasov.
Potrebujeme na to cca 20-30 kvapiek extraktu ViaStevia nakvapkať do pohára vody (1dcl) alebo priamo do šampónu. S týmto roztokom zmyjeme vlasy alebo ich oplachujeme, prípadne vtierame do vlasovej pokožky.