run
2013_04_05_10_25_02.png

 

________________________

Kontakt:

stevia@stevia.eu.sk

 


 

Sledujte nás:

Príprava vodného extraktu

Extrakcia steviozidov sa musí robiť v mierne teplej vode (do 50ºC), nie varom. Pomer vody a mletých listov by mal byť asi 5:1. Treba vedieť, že varom do extraktu prechádza aj značné množstvo iných vodorozpustných zlúčenín (najmä tanínu a chlorofylov) pričom glykozidické stevioly sa súčasne mierne rozkladajú. Preto je výhodnejšie extrahovať glykozidické stevioly v mierne teplej vode pri občasnom miešaní. Doba prvej extrakcie trvá 1 hodinu. Extrakt prefiltrujeme (cez papierový filter alebo cez vaty), ostatné na filtri môžeme mierne stlačiť aby do extraktu prešiel roztok, ktorým sa nasýtil filter. Zostatok listov aj s filtrom (vatou) zalejeme ďalším podielom vody a opäť extrahujeme asi 1 hod. získaný extrakt prefiltrujeme a pridáme k prvému extraktu. Extrakty spojíme, prelejeme do banky na zaváraniny a môžeme extrakt ešte pasterizovať zahriatím cca na 70ºC. Takto pripravený extrakt môže pri skladovaní v chladničke vydržať celý týždeň i viac. Ak napriek tomu extrakt začne kvasiť (ak pasterizácia bola nedostatočná) odporúča sa extrakt povariť asi 10 minút na miernom ohni a opäť uložiť v banke na zaváraniny. Vodný extrakt bude mať tmavohnedé sfarbenie.